Elävät juuret AR-reitti on flyAR Augmented Reality Studion ideoima, suunnittelema ja toteuttama interaktiivinen ja monimediainen selainpohjainen (webAR) lisätyn todellisuuden kokonaisuus. AR-reitin kautta saa esimakua kymmenen Tuusulanjärven alueella sijaitsevan museon tarjonnasta ja se houkuttelee myös vierailemaan paikan päällä.
Asiakas: Elävät juuret -museokonsortio / toteuttaja: flyAR Augmented Reality Studio Oy
Elävät juuret -museot kaipasivat uudelaista, erilaista ja mielenkiintoista XR-teknologiaa hyödyntävää tapaa houkutella Tuusulanjärven alueen museovieraita vierailemaan samalla reissulla useammassa kohteessa. Tarjouspyyntöön tämä oli muotoiltu sanoin “pelillinen lisätyn todellisuuden tehtäväreitti“.
Elävät juuret AR-reitin tarkoitus on viestiä monimediaisesti Tuusulanjärven alueen erittäin monipuolisesta museotarjonnasta ja samalla kannustaa AR-katsojaa tutustumaan useampaan kuin yhteen museoon.
QR-koodin skannaamalla AR-reitti avautuu webAR-toteutuksena älylaitteen mobiiliselaimeen ja AR-sisältö ankkuroituu kuvatargettiin – tässä tapauksessa jaettavaan A5-kokoiseen flyeriin tai museoissa sijaitsevaan mattoon / lattiatarraan. AR-käyttäjän ei tarvitse ladata yhtäkään sovellusta tätä varten, sillä modernit älylaitteet osaavat lukea QR-koodeja suoraan kameran kautta. AR-sisältöä on optimoitu, jotta toteutus pyörii hyvin myös hieman vanhemmilla laitteilla. Katso alta kattava videoselite!
Elävät juuret -kokonaisuus yhdistää luovasti animoitua 3D-sisältöä, 360-kuvia, infosisältöjä ja interaktiivista selainpohjaista lisättyä todellisuutta yhtenäiseksi ja mielenkiintoiseksi digimediatoteutukseksi.
Käyttäjä näkee ensimmäisenä hauskasti tyylitellyn Tuusulanjärven ympäristön aluetta kuvaavan 3D-mallin josta selviää miten lähekkäin toisiaan museot todellisuudessa sijaitsevat.
Kuva-targetin päälle ilmestyy Järvenpään, Keravan ja Tuusulan animoitu pienoismalli, jossa junat kulkevat, laineet liplattavat ja museot kutsuvat vierailulle. Klikkaamalla 3D-pienoismallissa näkyviä museoita pääsee tutustumaan kohteeseen tarkemmin. Avautuvissa 360-näkymissä on museoista kertovia esittelykuvia, tekstejä ja linkkejä lisätietoihin.
Jokaiseen 3D-kartan museokohteeseen pääsee kurkistamaan myös 360-kuvan kautta – nämä aukeavat museokohtaisista ikoneista.
360-kuvien sisäiset infonappulat kertovat vielä lisätietoa kustakin kohteesta tekstein, kuvin ja linkein.
WebAR-toteutuksen sisäänrakennettu “aarteenetsintä”-ominaisuus houkuttelee käymään museoissa fyysisesti paikan päällä, sillä viiden museon AR-rastin skannannut on oikeutettu pikkupalkintoon (jätski tai pullakahvit), ja kaikki 10 museota kiertänyt saa megapalkinnon (esim. museokortti)!
Jokaisessa museossa sijaitsee kehystetty AR-rastikuva, joka on tuoreehko valokuva kohteesta. AR-sisältönä rastikuvan päälle ilmestyy paljon vanhempi kuva. Rastin skannaamalla toteutuksen “rastinäkymään” jää merkintä ja palkinnon lunastusnappi aktivoituu kun riittävästi rasteja on skannattu! Rastin pystyi skannaamaan myös ilman, että AR-karttatoteutus on “auki” – kuvassa oli saman webAR-toteutuksen käynnistävä QR-koodi ja toteutus oli teknisesti usean target-kuvan tunnistava.
Eläväinen 3D-pienoismalli on myös upotettu näyttäväksi interaktiiviseksi elementiksi hankkeen sivustolle osoitteeseen elavatjuuret.fi ja 3D-upotuksen yhteydessä on joka museolle oma pikkuinfo.
Elävät juuret AR -toteutusta jaettiin A5-kokoisena flyerina paikan päällä museoissa. Toteutuksesta oli myös isompi näyttävä lattiamatto/lattiatarra-versio jokaisessa kohteessa ja muutamassa alueen kirjastossa. Lattiaversion päälle ilmestyvä 3D-kartta oli kokonsa puolesta reilusti suurempi ja näyttävämpi, A5-flyer oli sen sijaan näppärä formaatti jaettavaksi.
AR-toteutusta katsottiin kesä-syyskuun aikana noin 750 kertaa target-kuvien (flyerit ja matot) kautta. 3D-upotus toteutettiin hankkeen sivuille hieman myöhemmin, vasta syyskuun 2022 aikana, ja se on kerännyt tammikuun loppuun mennessä noin 8000 katselukertaa. AR-toteutus ja 3D-upotus ovat vieläkin käytössä, ja odotamme sen tuovan lisää hyötyä asiakkaallemme etenkin kesäkaudella 2023.
Toteutuksen monimediaisuus, webAR:n helppokäyttöisyys ja monipuolinen interaktiivisuus kerännyt paljon kiitosta mm. flyAR-LinkedInissä ja XR-alan tapahtuma MatchXR:ssä. Myös asiakkaamme suunnalta olemme saaneet hienoa palautetta 🙂
”Lisätyn todellisuuden reitti antaa kävijälle mahdollisuuden katsoa sisälle moneen museoon, joihin ei ole ollut etävierailumahdollisuutta. Yhdistimme lisätyn todellisuuden reitillä toisiinsa sekä museot että niiden henkilökunnan. AR-reitti museoihin oli ensimmäinen konkreettinen askel tulevan uuden XR-museokeskuksemme toteutuksessa. AR-reitin valmistelu yhdisti Järvenpään, Keravan ja Tuusulan museoiden henkilökunnan yhteisen työpöydän ääreen.”
Minna Turtiainen – projektipäällikkö, Järvenpään virtuaalimuseohanke
huom! flyAR suunnitteli ja toteutti AR-toteutuksen teknisen osuuden eikä ollut mukana hankkeen tai AR-toteutuksen markkinoinnissa.
AR-alustaksi valittiin brittiläinen Zappar, jonka käytöstä flyAR Augmented Reality Studiolla on vuosien kokemus. Zapparin webAR-ominaisuudet ja luotettava palvelinrakenne/back-end on todettu kymmenien projektien kokemuksella toimiviksi.
Teknisesti kevyt ja AR-optimoitu 3D-mallinnus ja animointi toteutettiin avoimella Blender-ohjelmistolla.
360-kuvaus toteutettiin näppärällä Insta360 One X2 -kameralla.
Tekninen suunnittelu, AR-tuotanto, 360-kuvaus – flyAR Augmented Reality Studio Oy
Nico Saarela – 3D-tuotanto ja AR-tuotanto
Eero Salminen – tekninen AR-kehitys
Frans Tihveräinen – projektinhallinta, 360-kuvaus
Tietosisällöntuotanto – Elävät juuret -hankkeen museot & Minna Turtiainen
Flyerin graafinen suunnittelu – Ohoi Creative