Aikamatka 50-luvulle – Siren AR-toteutus

Keväällä 2020 meidät valittiin toteuttamaan Espoon kaupunginmuseo KAMUn Kaikki ja ei mitään – Arkkitehdit Kaija + Heikki Siren –näyttelyyn tulevaa AR-kokemusta. Lisätyn todellisuuden avulla haluttiin havainnollistaa miltä Sirenien suunnittelema asunto on näyttänyt 50-luvulla. Suunnittelimme yhdessä museolehtori Tiina Heron kanssa AR-toteutuksen ja saimme referenssimateriaaliksi alkuperäisen pohjapiirroksen, 50-luvun sisustusohjeita sekä paljon kuvia 50-luvun asunnoista.

50's apartment reference image

Alustavan yhteisen suunnittelun jälkeen aloitimme 3D-mallin työstämisen, sillä 3D-sisältö oli tässä AR-toteutuksessa isoin ja kaikista näkyvin osuus. Timanttinen blender-osaajamme Nico Saarela aloitti mallinnuksen mallintamalla asunnon pohjakuvan ja siirtymällä sitten huonekaluihin ja muihin ajan henkeen sopiviin elementteihin. Mallista löytyykin hauskoina pieninä yksityiskohtina mm. kirjoituskone, karttapallo, kahvimylly, radio ja puhelin. AR-käyttöön mallintaessa on tärkeää mallintaa kevyesti ja optimoidusti, ts. vältetään turhia polygoneja ja pidetään tekstuurit järkevän kokoisina. 

3D-model WIP of apartment
3D-model WIP of apartment

Pyysimme asiakkaalta palautetta 3D-sisältöön kätevästi jaettuun taulukkoon ja korjasimme mallia palautteen perusteella. Kävimme korjatun mallin yhdessä läpi, teimme pieniä viilauksia ja etenimme sitten AR-toiminnallisuuksiin ja animaatioihin. Tämä projekti toteutettiin käyttäen palkittua Zappar-alustaa, jota olemme käyttäneet vuodesta 2016 lähtien kuvapohjaisiin AR-tuotantoihin. Ohjelmointigurumme CTO Eero Salminen on vuosien varrella luonut meille paljon hyödyllisiä koodirakennuspalikoita Zappar-alustalle ja niitä hyödyntämällä meidän (useimmiten Nicon) on helppo koostaa interaktiivisia AR-kokonaisuuksia.

Siren AR experience by flyAR

Pelkkä staattinen 3D-malli, vaikka näyttävä olisikin, on vähän tylsä AR-sisältö. Tämän takia flyARin projektit ovatkin useimmiten animoituja ja interaktiivisia. Kun käyttäjä voi klikkailla AR-sisältöä, tutkiskella sitä ja vaikuttaa sisältöön, asia on mielenkiintoisempi ja siitä jää vahvempi muistijälki. Siren AR-toteutuksessa on useampia erilaisia interaktionappuloita, joita täppäämällä käyttäjä pääsee mm. tutustumaan asunnon nykytilaan 360-kuvien kautta, kuuntelemaan 50-luvun radio-ohjelmaa ja vastaamaan puhelimeen.

Valmis AR-toteutus on koettavissa Espoon Kaupunginmuseo KAMUssa Tapiolassa Näyttelykeskus WeeGeessä osoitteessa Ahertajantie 5, siitä tehtiin myös pienempi versio joka liitettiin näyttelyesitteeseen. Tämän projektin tuotanto oli meille flyARilaisille erittäin opettavainen; oivalsimme että maailmamme on muuttunut tuon asunnon olemassaolon aikana aivan valtavasti!

Myös asiakkaamme Espoon Kaupunginmuseo KAMU oli lopputulokseen tyytyväinen, yhteyshenkilömme museolehtori Tiina Hero antoi meille mieltä lämmittävää palautetta:

Suosittelemme lämpimästi museoille yhteistyötä FlyAR:n kanssa! Vuosien yhteistyö on osoittanut, että heidän kanssaan on helppoa kehittää omiin tarpeisiin sopiva lisätyn todellisuuden sovellus, he panostavat aitouteen ja helppokäyttöisyyteen harvinaisella tavalla sekä osaavat ottaa humanistin toiveet ja kysymykset hienosti vastaan. FlyAR:n kanssa ei tarvitse tyytyä jo tehtyihin ratkaisuihin, vaan taivas on rajana uusien ideoiden kehittelyssä! He sitoutuvat varmasti projektin viemiseen maaliin asti ja toimivat käyttötukena myös sovelluksen valmistuttua.

Haluatko kysyä jotain tästä toteutuksesta tai lisätystä todellisuudesta? Ota yhteyttä:

Frans Tihveräinen
frans at flyar. fi
+358 50 530 6108